Terrasa Música Clàssica: programació 2019

Vols que t'informem regularment de la nostra programació?

×

VIRGEN MADRE GLORIOSA

Cants i danses medievals dedicades a la Mare de Déu Tertúlia-concert a càrrec del musicòleg Mauricio Molina i l’ensemble Summa Musicae

VIRGEN MADRE GLORIOSA
VIRGEN MADRE GLORIOSA

Durant els segles XII i XIII germina a Europa occidental un moviment popular d'adoració a la Mare de Déu que marcaria la manera d'aproximar-se a la divinitat fins als nostres dies. Dins d'aquest marc la cançó i la dansa van ser claus en la projecció de temes i missatges marians. Aquestes peces, compostes tant en llatí com en llengües vernacles i que serien populars tant en l'àmbit religiós com en el profà, presentaven grans dissertacions sobre la puresa de Maria, els seus favors i el seu paper com a mediadora entre els humans i Déu. En aquesta xerrada-concert el conjunt-taller Summa Musicae presenta una sèrie de cançons líriques i danses compostes en honor a Santa Maria acompanyades d'explicacions sobre el context històric i cultural de les peces, sobre la reconstrucció de la seva interpretació i sobre els instruments musicals utilitzats en ella.

ENSEMBLE SUMMA MUSICAE

L’Ensemble Summa Musicae està format per un selecte grup de músics professionals que participen en el curs d'interpretació de música medieval realitzat durant la primavera dins del conjunt monumental de la Seu d’Ègara a Terrassa (Curs Summa musicae). El curs, impartit pel musicòleg Mauricio Molina, reconstrueix de manera vibrant i rigorosa la interpretació dels repertoris musicals compostos entre els segles IX i XII—època de construcció dels edificis medievals del conjunt.

Església de Sant Miquel. La Seu d’Ègara

És l’edifici que menys canvis ha experimentat des de l’època de la seu episcopal d’Ègara (S VI). Conserva encara molts elements originals, i la seva estructura és essencialment la mateixa. És doncs, un fantàstic exemple per apropar-nos a aquest món tant poc conegut dels primers segles de la nostra era. Acostar-nos i entrar en aquest espai dedicat de forma ininterrompuda al culte religiós des de fa quinze segles, suposa un viatge a la nit dels temps, al moment en que els nostres avantpassats havíem convertit aquest conjunt d’edificis en el centre de la vida social i espiritual. Les restes de nombroses tombes integrades com un element destacat en el seu interior i l’existència d’una cripta subterrània amb un enterrament, confirmen la idea que Sant Miquel era l'edifici funerari del conjunt episcopal de la Seu d'Ègara. Entre els elements singulars de l'interior cal destacar les vuit columnes amb capitells que sostenen la cúpula procedents de diferents edificis  d’estil clàssic anteriors al segle VI. L’altre tresor que conserven aquestes parets el trobem a la cúpula semiesfèrica  que forma l’absis, a la façana est. Es tracta de les decoracions pictòriques originals amb escenes i símbols religiosos, situades sobre l’altar, úniques a tot el món per la seva singularitat i que han arribat fins als nostres dies en bon estat de conservació.

Activitats relacionades

Adriana Alcaide
Actual
Adriana Alcaïde
“Still life”, entre el passat i el present
23.07.20 | 20:30 h
Cicle Sons del Temps
Anna Alàs i Jové
Actual
Anna Alàs i Jové
Recital de cançó catalana
30.07.20 | 20:30 h
Cicle Sons del Temps
Camerata E?gara
Actual
Camerata Ègara
Música il·lustrada
06.08.20 | 20:30 h
Cicle Sons del Temps
Arcattia
Actual
Arcattia
Diàlegs
13.08.20 | 20:30 h
Cicle Sons del Temps
Antoni Maduen?o
Actual
Antoni Madueño
El cor és un castell
20.08.20 | 21:00 h
Cicle Sons del Temps
Qvinta Essençia
Actual
Qvinta Essençia
Marenzio, madrigals
27.08.20 | 20:30 h
Cicle Sons del Temps
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR