Terrasa Música Clàssica: programació 2019

Vols que t'informem regularment de la nostra programació?

×

LES VESPRES DE PASQUA

Cant antic romà (s. VIII-XIII)

Finalitzat
Dimarts 07 d'agost | 20:30 h

El repertori romà antic va ser el cant de les litúrgies pontificals a la basílica de Sant Pere i a les grans basíliques romanes del segle VIII fins a finals del segle XIII. Aquest cant es situa en la frontissa de la música de l'antiguitat grecollatina i de l'edat mitjana; el seu estudi ens permet aprendre certs processos d'evolució que van acabar en la formació del repertori bizantí.

Concert vinculat al Curs de cant antic romà que oferirà en Marcel Pérès del 3 al 7 d’agost a la Seu d’Ègara

ENSEMBLE ORGANUM

Veus: Marcel Pérès, Jean-Christophe Candau,Frédéric Tavernier, Antoine Sicot
Director: Marcel Pérès

Marcel Pérès sempre ha estat un investigador en la recerca i la comprensió de com i per què els éssers humans han creat l'art de la música des de l’antiguitat. Va fundar, l’any 1982, l’Ensemble Organum amb el qual va emprendre una exploració metòdica dels repertoris litúrgics medievals. L’any 1984 va crear, la Fundació Royaumont, un centre d'investigació sobre la interpretació de les músiques medievals, el CERIMM (Centre Europeu per a la Investigació sobre la Interpretació de les Músiques Medievals) del qual va ser director fins a 1999. Amb l’Ensemble Organum va realitzar més de quaranta enregistraments discogràfics, molts dels quals van rebre les més altes distincions: Diapason d'or, Classical Awards, Choc de l'Année du Monde de la Musique, New York Times Essential Records of the 20th century. L’any 2001, Marcel Pérès va crear a l'antiga Abadia de Moissac, el CIRMA, (Centre Itinerant d'Investigació sobre les Músiques Antigues) destinat a desenvolupar perspectives d'estudi complementàries entre les tradicions vives i l’arqueologia musical.

www.organum-cirma.fr

Església de Sant Pere. La Seu d’Ègara

Es tracta de l’edifici que, dins del complex conjunt episcopal egarenc,  estava destinat  al culte quotidià de la comunitat de fidels que des d’antic i fins als nostres dies ha viscut al seu entorn.  L’església de Sant Pere que avui veiem és un edifici romànic, del segle XII, en el qual s’han conservat alguns murs i elements de la construcció original del segle VI. L’accés a l’església es fa per una portada romànica disposada a la façana sud i envoltada per quatre arcs pràcticament sense decoració.  Aquesta façana està rematada en la part superior per una cornisa formada per mènsules amb rostres humans i, a sobre, relleus amb figuració animalística. A l’interior podem observar la nau amb volta de canó, i una nau transversal just abans de l’absis que forma la planta de creu llatina. Destaca el retaule petri policromat ubicat rere l’altar, únic al món per les seves singularitats.

Activitats relacionades