Terrasa Música Clàssica: programació 2019

Vols que t'informem regularment de la nostra programació?

×

sephardica

Les dones que van conservar la nostra música

Finalitzat
Dimecres 31 de juliol | 20:30 h

Sara Marina, clavisimbalum, bendir, adufe i narració
Ángeles Núñez, cant, castanyoles, darbouka i pandereta
Emilio Villalba, vihuela de péñola, viola d’arc, viola de roda, llaüt, guitarra, renaixentista i direcció musical

La dona va tenir un paper fonamental en la difusió i conservació de la música sefardita, transmetent tot un conjunt de cançons tradicionals que han conservat les comunitats de jueus exiliats de la Península Ibèrica, a la qual anomenaven Sepharad. Es tracta d’una música amb arrels medievals que es va anar transmetent de forma oral, absorbint amb el pas del temps diversos estils musicals segons les zones geogràfiques on es van anar assentant els sefardites pel Mediterrani: nord d’Àfrica, els Balcans, Grècia, Turquia... La música conservada per la tradició sefardita és un camí d’anada i tornada, de partida i retorn. Gràcies al treball d’investigadors, historiadors, musicòlegs i músics que han anat recopilant, en un aventurer treball de camp, testimoniatges, canticas i enregistraments de les últimes dones sefardites, podem tornar a escoltar-les i gaudir-les en l’actualitat, a les nostres sales i espais de concerts.

 

SARA MARINA
Cordovesa de naixement i sevillana d’adopció, és una enamorada de la història d’Al-Àndalus, de les seves llegendes, la seva música, la seva cultura. És pianista de formació i intèrpret d’instruments de tecla històrics com el clavisimbalum, el clavicordi, el virginal i l’organetto, la lira germa?nica i percussions tradicionals, com el duff, el riq, el pandero quadrat, la darbouka o el bodhram. Narradora i contacontes en espectacles didàctics i infantils

ÁNGELES NÚÑEZ
Cantant soprano i percussionista de formació autodidacta nascuda a Sevilla. Amb una dilatada experiència escènica en diferents disciplines artístiques. Coneixedora dels ritmes provinents de la cultura àrab, gràcies al seu coneixement de la dansa oriental. De la mà de la soprano Mariví Blasco, comença el seu camí en el mo?n del cant medieval i sefardita, en els quals gràcies a la seva àmplia tessitura i musicalitat Ángeles Núñez el desenvolupa amb gran gràcia i bellesa.

EMILIO VILLALBA
Neix a Sevilla l’any 1976. Mestre d’educació musical, musicoteràpia i artista gràfic, Emilio Villalba es desenvolupa com un home del renaixement: fotògraf, productor de videoclips, productor musical, compositor de bandes sonores, tècnic de so, dissenyador de videojocs, i il·lustrador gràfic... són activitats que compagina amb la seva major passió: la música antiga. La seva especialitat és l’estudi d’instruments històrics de corda: llaüts, violes, viola de roda, arpes, saltiris, guitarres, violes... Amb la seva companya Sara Marina han creat la Fundació Instruments Musicals amb Història, amb l’objectiu de difondre la seva col·lecció d’instruments antics.

Activitats relacionades