Terrasa Música Clàssica: programació 2019

Vols que t'informem regularment de la nostra programació?

×

l’educació sentimental

Dones compositores, intèrprets i poetesses al Romanticisme

Finalitzat
Dissabte 07 de setembre | 20:30 h

Obres de Marcial del Adalid, Clara Schumann-Wieck, Robert Schumann, Pauline Viardot García i Manuel García
Marta Almajano, soprano
Alfonso Sebastià, piano històric de la Casa Alegre de Sagrera

Les dones seran el fil conductor d’aquest concert; dones del segle XIX que van donar intenses pinzellades dins de l’ampli quadre artístic del romanticisme. Així, el compositor gallec Marcial del Adalid va posar música als poemes de Càntics vells i nous de Galícia escrits per la seva dona, l’escriptora Fanny Garrido, la qual, a més, va traduir als poetes alemanys Goethe i Heine. D’aquest últim són els meravellosos textos del Liederkreis opus 24 que Robert Schumann va compondre perquè fossin cantats per la famosa Paulina Viardot-García. Clara Schumann-Wieck, esposa de Robert Schumann, va compondre la música, al seu torn, per diversos poemes dels seus admiradors Heine i Goethe. Paulina Viardot-García va arreglar diverses cançons compostes pel seu pare, Manuel García, patriarca de la gran família de cantants, compositors i professors. Paulina, amiga de Frederick Chopin, va posar text i va arreglar per a ser cantades diverses de les seves famoses poloneses... i així podríem seguir tirant d’aquest fil femení, fi però sòlid i imprescindible dins de l’entramat d’una època.

MARTA ALMAJANO
Nascuda a Saragossa, va cursar estudis de piano al Conservatori de Música d’aquesta ciutat, i més tard els de cant a Barcelona amb Josep Benet i Jordi Alvareda.

Ha participat en els festivals i les sales de concert més destacats a nivell nacional i internacional. Ha cantat amb grups i directors com Il Giardino Armonico, Orfeó Donostiarra, Orfeó Català, Orquestra i Cor de la Societat Bach d’Holanda, New York Baroque Collegium, Philarmonia Baroque Orchestra de San Francisco, Christophe Coin, Gustav Leonhadt, entre d’altres.

Ha realitzat més d’una trentena d’enregistraments discogràfics, destacant la seva tasca de recuperació, com a intèrpret, de la música espanyola des del renaixement fins al romanticisme.

És professora titular de cant històric de l’Escola Superior de Música de Catalunya, a Barcelona. L’any 2003 va rebre el premi d’interpretació de l’Associació Aragonesa d’Intèrprets de Música, en 2004 li va ser concedida la Sabina de plata del Fòrum d’Opinió La Sabina.

ALFONSO SEBASTIÁN
Nascut a Saragossa el 1974, va estudiar piano amb M. Pilar Armijo i clave amb José Luis González Uriol. Va prosseguir la seva formació en el Conservatoire National Supérieur de París, especialitzant-se en fortepiano amb Patrick Cohen. Ha seguit cursos de perfeccionament amb Jan Willem Jansen, Gustav Leonhardt, Lars-Ulrik Mortensen i Jacques Ogg, entre d’altres.

Membre del grup Los Músicos de Su Alteza, també col·labora amb l’ensemble La Tempesta, l’orquestra barroca Al Ayre Español, Orquestra Barroca de Sevilla, Orquestra Vigo430, Orquestra Barroca de la Universitat de Salamanca o l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó. Ha actuat com a solista en importants festivals i sales del continent europeu.

Activitats relacionades